Ασφάλεια στο διαδίκτυο - Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας

Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.

Χρήσιμο υλικό για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Στην ιστοσελίδα της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.  
Στην σελίδα αυτή http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/pupil.htm , τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών μέσω μικρών ιστοριών που θυμίζουν κόμικς. Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με την προστασία των πληροφοριών, οι ιστορίες περιέχουν επίσης ασκήσεις και θέματα για συζήτηση.
Αυτή η σελίδα http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/teacher.htm
έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν και να ενημερώσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Αυτή η σελίδα  http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/parent.htm
περιέχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να κάνουν  το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για τα παιδιά.


Τι δεν πρέπει να κάνετε στο Διαδίκτυο

1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
2. Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
5. Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλω στην κρίση σας.
7. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
8. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
9. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).
10. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
11. Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.
Πηγή: Ενημερωτικός κόμβος Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου                   

Οδηγίες Καλής Χρήσης του Διαδικτύου

1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου δεν πρέπει:
- Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες
- Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις
- Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά
- Να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύου
2. Μην διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:
- Προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό
- Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια
- Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο
- Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων
- Αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων
- Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό – προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται
- Αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners
3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του Διαδικτύου.
4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
Πηγή: Ενημερωτικός κόμβος Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου                  

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού