Κύριο Μενού
Ανάπτυξη της Φιλαναγνωσία
ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ
Εργασία του ΣΤ1
Σχολικό έτος: 2013-
Υπεύθυνος εκπ/κος:
Δείτε ολόκληρη την εργασία
Ανάπτυξη της Φιλαναγνωσία μέσα από τις νέες τεχνολογίες
Εργασία του Ε1
Σχολικό έτος: 2013-
Υπεύθυνος εκπ/κος: Κίκας Ιωάννης
Σύντομη περιγραφή
Χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ατόμων και διαλέξαμε ένα βιβλίο, ανά ομάδα, για να διαβάσουμε. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και τα δύο μέλη της ομάδας, το ανταλλάξαμε με μία άλλη ομάδα. Δηλαδή, δύο ομάδες ή αλλιώς τέσσερις μαθητές διάβασαν από δύο βιβλία. Κάθε ομάδα δημιούργησε μία περίληψη, για το αρχικό βιβλίο που διάβασε, την οποία την έκανε ηλεκτρονικό εικονογραφημένο παραμύθι. Επίσης, κάθε ομάδα δημιούργησε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή σταυρόλεξο, με το πρόγραμμα Hot potatoes, τα οποία η δεύτερη ομάδα με την οποία συνεργάστηκε προσπάθησε να λύσει, αποδεικνύοντας ότι κατανόησε το βιβλίο.
Δείτε ολόκληρη την εργασία
Το σχολείο μας συμμετείχε στην Ημερίδα Φιλαναγνωσίας
Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ , 22-
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22-
Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις φιλαναγνωσίας που παρουσιάστηκαν από συναδέλφους που κάνουν φιλαναγνωσία στην τάξη τους.
Το σχολείο μας συμμετείχε στην ημερίδα, με ομιλητή τον κ. Παπασαραφιανό Αθανάσιο, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό της ημερίδας, με αναλυτικό τρόπο, τις δράσεις που υλοποίησε μέσα στην τάξη του κατά την ανάγνωση δύο βιβλίων: «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια» της Αγγελικής Βαρελλά, των εκδόσεων Άγκυρα και «Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων» της Ελένης Χωρεάνθη, επίσης των εκδόσεων Άγκυρα.
Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα "Φιλαναγνωσίας"
Το σχολείο μας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος <<Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-
Αιχμή του προγράμματος είναι η άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.
Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία μέσα στην τάξη, συζητούν και ζωγραφίζουν διάφορα θέματα και απορίες, που τους δημιουργούνται κατά την ανάγνωση των βιβλίων.
Ένας από τους κύριους άξονες του προγράμματος είναι η εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων.(Στόχος του σχολείου μας είναι να πραγματοποιηθούν πέντε επισκέψεις συγγραφέων τα επόμενα τρία σχολικά έτη.)
Επίσκεψη του κ. Νίκου Πιλάβιου στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25/4/2012, στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας, η επίσκεψη του κ. Νίκου Πιλάβιου στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας.
Οι μαθητές χάρηκαν και διασκέδασαν με τις ιστορίες του γνωστού «παραμυθά», ενώ ταυτόχρονα συζήτησαν μαζί του και για το πως «πετάει» στα παραμύθια του.
Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου , θέλοντας να ευχαριστήσει τον Κο Πιλάβιο για την παρουσία του στο χωριό μας αλλά και για το έργο που επιτελεί στο χώρο του παιδικού βιβλίου , του πρόσφερε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής κ. Πέτρος Πάγκαλος, και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας κ. Υψηλάντη Μαργαρίτα
Επίσκεψη της συγγραφέας κ. Αγγελικής Βαρελλά στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας
Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας του Ε.ΚΕ.ΒΙ., που συμμετέχει το σχολείο μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Παπασαραφιανό Αθανάσιο, η προγραμματισμένη επίσκεψη της κ. Αγγελικής Βαρελλά, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο σχολείο μας.
Τα παιδιά της δευτέρας και της τρίτης τάξης, που υλοποίησαν το πρόγραμμα,( μελέτησαν βιβλία της κ. Βαρελλά, ζωγράφισαν και έγραψαν μικρές ιστορίες) ενθουσιάστηκαν με την ευγένεια, την καλοσύνη και την ηρεμία που είχε η συγγραφέας, τις δύο ώρες που έμεινε μαζί τους μέσα στην τάξη. Πρόσφερε με τον τρόπο της στα παιδιά χαρά, ικανοποίηση και συζήτησε μαζί τους για τους ήρωες των παραμυθιών.
Τέτοια προγράμματα, πρέπει να υλοποιούνται, ιδιαίτερα για τα σχολεία της επαρχίας, διότι δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά έναν συγγραφέα , ο οποίος θα βοηθήσει με το δικό του τρόπο στο να αγαπήσουν και τα εξωσχολικά βιβλία.
Ψηφιακή συνάντηση με τη συγγραφέα κ. Χωρεάνθη
Με επιτυχία και ιδιαίτερη χαρά, πραγματοποίησε η Β τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος της ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ-
Η κ. Χωρεάνθη ήταν σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο του Ε.ΚΕ.ΒΙ, στην Αθήνα και μέσω της τεχνολογίας, είχαμε μια εντυπωσιακή συζήτηση με τους μικρούς μαθητές της δευτέρας τάξης, οι οποίοι είχαν μελετήσει τον προηγούμενο μήνα, δύο βιβλία της κ. Χωρεάνθη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 από τις 10 εώς τις 11 το πρωί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και με άλλους συγγραφείς. Τέτοιες εμπειρίες, χαρίζουν στα παιδιά ιδιαίτερα συναισθήματα και είναι σίγουρο ότι η συνάντηση αυτή θα τους μείνει αξέχαστη!!
Η κ. Χωρεάνθη, είχε μπροστά της σχεδιάγραμμα με τα ονόματα των παιδιών, και ήξερε βλέποντας την τάξη τα ονόματά τους.