Κύριο Μενού
«Je découvre la France à travers la carte », «Ανακαλύπτω τη Γαλλία μέσω του χάρτη»
διαθεματικό πιλοτικό πρόγραμμα
Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, ένα πρόγραμμα στις τάξεις Ε1,Ε2,ΣΤ1,ΣΤ2 , που θέμα του είχε: «Je découvre la France à travers la carte », «Ανακαλύπτω τη Γαλλία μέσω του χάρτη». Πρόκειται για ένα διαθεματικό πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο της Μεγάλης Παναγίας, με σύνδεση του μαθήματος των Γαλλικών με την επιστήμη των χαρτών.
Εισηγήτρια ήταν η κυρία Μαρία Παζαρλή, ιστορικός-
Οι μαθητές έμαθαν όχι μόνο να αποκωδικοποιούν έναν χάρτη, αλλά και να δίνουν οδηγίες σε κάποιον χρησιμοποιώντας τα σημεία του ορίζοντα. Περιηγήθηκαν σε διάφορα είδη χαρτών, για να καταλήξουν σε θεματικούς χάρτες της Γαλλίας και να συγκεντρώσουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη χώρα, τη γλώσσα της οποίας διδάσκονται ως β΄ ξένη γλώσσα από την Ε΄ Δημοτικού.
Στους μαθητές άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία, ιδίως το δεύτερο κομμάτι, όπου ενεπλάκησαν οι ίδιοι με τη νεοαποκτηθείσα γνώση και παρήγαγαν έργο. Συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις βασισμένες στα νέα δεδομένα και ζωγράφισαν και δικούς τους θεματικούς μνημονικούς χάρτες της Γαλλίας. Στο τέλος, τους μοιράστηκε υλικό από την Εθνική Χαρτοθήκη, μια υδρόγειος σφαίρα ως χειροτεχνία, ενώ στο σχολείο δόθηκαν δύο χάρτες, ένας πολιτικός χάρτης της Κεντρικής Μακεδονίας και ένας της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κυρία Μαρία Παζαρλή για την παρουσία της στο χώρο μας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω συνεργασίες.
Λίνα Στάικου
Εκπαιδευτικός ΠΕ 05, Γαλλικής
στο σχολείο της Μεγάλης Παναγίας
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Πιλοτικό πρόγραμμα
Οι ΣΤ΄τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμα: "Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο"
Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης δημιούργησαν δραστηριότητα με θέμα: "Αρνητικά και θετικά συναισθήματα από τη μετάβαση στο Γυμνάσιο" με το λογισμικό Kidspiration.
Τρόπος εργασίας
Οι μαθητές δουλεύουν σε ζευγάρια.
Στην αρχή εξηγούμε ότι, σε μία κόλα Α4, θα γράψουν τα αρνητικά και θετικά συναισθήματα που αισθάνονται από τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο. Ζητάμε από τους μαθητές, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην τάξη, να διαλέξουν πρώτοι το άτομο με το οποίο θα δουλέψουν. Πρέπει να είναι κάποιο άτομο το οποίο εμπιστεύονται για να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα
Η εργασία γίνεται ανώνυμα.
Μαζεύουμε τις κόλες και συγκεντρώνουμε σ’ ένα πρόγραμμα εννοιολογικής χαρτογράφησης όλα τα συναισθήματα, ξεχωριστά τα θετικά από τα αρνητικά. Τα κοινά συναισθήματα γράφονται μία φορά. Με τη βοήθεια ενός βιντεοπροβολέα παρουσιάζουμε τα συναισθήματα. Δείχνοντας τα αρνητικά συζητάμε τρόπους αντιμετώπισής τους και τους γράφουμε κάτω από τα συναισθήματα.
Οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι όλοι αισθάνονται κάποια αρνητικά συναισθήματα και έχουν τις ανησυχίες τους. Αυτό τους βοηθάει ψυχολογικά, γιατί δεν αισθάνονται μόνοι και βλέπουν φυσιολογικό αυτό που αισθάνονται, αφού συμβαίνει σε όλους. Επίσης συζητούν και ακούν τρόπους αντιμετώπισης. Βλέποντας τα θετικά συναισθήματα καταλαβαίνουν κάποια θετικά που πιθανόν δεν τα είχαν σκεφτεί.
Δείτε ολόκληρη την εργασία