Γνωριμία - Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας

Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Γνωριμία

Το χωριό μας

Η Μεγάλη Παναγία (προηγούμενο όνομα Αρεβενίκεια) είναι κωμόπολη της Χαλκιδικής η οποία        βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χτίκελα, μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους,   σε απόσταση 16 χλμ. από τη θάλασσα. Η απόστασή της από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι               περίπου 80 χιλιόμετρα και από την Αρναία 12 χιλιόμετρα. Αποτελεί την έδρα του δήμου Παναγίας. Οι  κάτοικοι εργάζονται σε μεταλλωρυχεία και ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.          Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 2.727 κατοίκων.
Στον οικισμό υπάρχει 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 2 νηπιαγωγεία,Γυμνάσιο, ποδοσφαιρική ομάδα (αγωνίζεται στο βόρειο όμιλο στη β΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος), αγροτικό ιατρείο, δημαρχείο,  Κ.Α.Π.Η, Κ.Ε.Π.
πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Ομάδα Διάσωσης και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.
Στη Μεγάλη Παναγία υπάρχουν πολλοί ναοί και εξωκλήσια, με σημαντικότερο αυτόν της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το χωριό, η Παναγιούδα, που χρονολογείται από τις               αρχές του 11ου αιώνα και ο Ναός του Αγίου Βασιλείου (1955).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο χωριό αρκετά οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού .Υπάρχουν ήδη 3 οργανωμένα καταλύματα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Το 1998 με το Σχέδιο Καποδίστριας ενώνεται με τις κοινότητες Πυργαδικίων, Γοματίου και συγκροτούν τον Δήμο Παναγίας. Στη συνέχεια, με το σχέδιο Καλλικράτης, ενώνεται με τους Δήμους Αρναίας και Σταγείρων Ακάνθου σχηματίζοντας το Δήμο Αριστοτέλη. Πρωτεύουσα του νέου Δήμου είναι η Ιερισσός.  

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού